Imposibila iubire - Singur te caut în noapte

„După ani și ani,/Mă voi întoarce/Primul nostru gând/Ne va regăsi plângând !„

Concertul Pacifica de la Casa Studenților, cu Leo Iorga, solist vocal , a fost un recviem pentru celebra și prea repede dispăruta trupă Compact. De fapt Compact-ul mai există pentru că-l duc mai departe Paul Ciuci și Leluț Vasilescu, dar e un fel de Compact de acompaniament. În cei peste 30 de ani de existență, grupul Compact a avut cea mai tumultuoasă istorie, după primii ani de succes, urmând un deceniu de existență paralelă, Compact B la București și Compact C la Cluj. Leo Iorga a fost solistul de la Compact B în perioada în care Paul Ciuci a plecat din țară , a continuat la Compact C sau a cântat cu Sfinx Experience.
Primii ani de succes ai Compactului,cu formula de aur -Paul ,Costi,Teo și Leluț - , cei de la Costinești, din perioada 1982-1986, au fost cei care au marcat o întreagă generație ,fiind confirmați de Marele Premiu al Festivalului din 1982, ca și serile de neuitat de la Terasa Tineretului .
A venit apoi perioada de la București, cu Adrian Ordean, chitarist și compozitor ,cu Vlady Cnejevici, aranjor și Leo Iorga, solist vocal. Ani frumoși, care nu se vor mai întoarce niciodată!..
In primul rând că tinerețea noastră a rămas în urmă, apoi pentru că după istorica revenire a lui Paul Ciuci, a venit anul în care chitariștii Teo Peter și Emil Laghia au plecat spre lumea de dincolo. Un destin tragic a lovit atunci în mod nemilos, cazul lui Teo Peter fiind cel mai dezbătut, știut fiind că a murit în acel accident de taxi provocat de către un pușcaș american băut.
Dar să revenim la Leo Iorga și la excelenta Pacifica: muzicieni desăvârșiți, cu știința show-ului, cu un bogat repertoriu de turneu, ce a dat culoare timp de un deceniu și spectacolelor grupului Divertis. Pot cânta la superlativ orice, de la blues la country, de la rock-and-roll la arii de operă. Chiar a fost un moment regizat în spectacol când invitatul Ioan Gyuri Pascu a atacat o celebră arie italiană, a urcat sus de tot, a dat impresia că a rămas fără aer, dar l-a salvat Teo Boar care a dus mai departe cântecul, poate chiar mai bine decât predecesorul.
Despre Gyuri Pascu numai de bine: cântă piesele sale și blues alături de Pacifica, dar l-am văzut de curând și în rolul lui Rică Venturiano din „O noapte furtunoasă„ alături de Maia Morgenstern și George Ivașcu. Tot ce face e excelent !
Despre dispariția lui Teo Peter și durerea pe care a lăsat-o în sufletele celor care l-au iubit n-am putut să scriu la vremea aceea. Am participat emoțional la acea imensă dramă, dar de la distanță. Țin minte că atunci Andrei Partoș i-a dedicat o emisiune specială „Vineri noaptea în direct„ și în timpul emisiunii a sunat o doamnă la telefon.Incerc să rememorez confesiunea doamnei:„Pe Teo mi-l voi aminti toată viața din vara aceea nebună de la Costinești. M-am dus cu fetița să ascultăm Compact: am cântat, am dansat, am simțit fiorul nemărginii în cântecele lor. Dar cu adevărat m-a cutremurat Teo: cu gingășia lui, cu forța lui interioară, cu pasiunea lui... De atunci ascult Compact și „Fata din vis” îmi răsună în minte cum îmi susura el la ureche în după amiezele în care ne retrăgeam în cameră lăsând fetița să construiască fericită castele de nisip. Acum fiica mea a devenit adult, iar eu răman mai departe să construiesc împreună cu Teo castele de nisip în veșnicie. „
Am plecat de la concert.Vocea lui Leo Iorga dă glas lacrimilor mele.
„Singur te caut în noapte,/Unde ești?,Unde ești?/Singur pe strada pustie,/Rătăcesc!„

8 comentarii:

Anonim spunea...


pe cine cautati domnu'...ziarist..?obisnuiti sa jucati baba oarba?pai vedeti ce se-ntampla daca va uitati printr-un ochean intors?

Anonim spunea...


"Compact de acompaniament"? esti un mare bou. trupa Compact merge foarte frumos mai departe, datorita lui Paul Csucsi, cel fara de care numele formatiei n-ar fi insemnat absolut nimic. Leo Iorga? un vocalist f. bun, dar care n-are nimic de-a face cu acea caldura din vocea lui Csucsi. Asa ca atunci cand plangi dupa Leo Iorga, nu-l mai pune langa Compact. Un adevarat iubitor al stilului Compact nu face referire la Iorga.

mihai bogatu spunea...


Domnule Anonim, ar fi fost corect sa îți treci numele adevărat și sa te exprimi civilizat. Mai mult, era bine să stii să citești, eventual să recitești înainte de a scrie.Lacrimile erau pentru Teo Peter, sufletul și creierul Compact, adevăratul manager al trupei.
Cat despre Paul Csucsi el este îngerul și demonul Compact,cel care a tradat trupa în cautarea unei himere. Le-am fost aproape băieților de la Compact în perioada lor de glorie și pot arăta articolele pe care le-am scris despre ei în anii 1982,1983,1984 și 1986-1987, după aparitia LP-ului. Adică în perioada cu Paul Csucsi,chitarist,compozitor și solist vocal.Si evocarea despre Teo Peter și Compact la Costinești este legată de vocea lui Paul.
Ceea ce nu ai înțeles este faptul că după dispariția lui Teo,roata Compact nu se mai poate învârti, a rămas în Paul și Leluț, dar vraja s-a dus.
Altfel răman deschis dialogului despre zbuciumata istorie a Compact-ului.

Anonim spunea...


Domnule bogatu, anonimul de mai sus a inteles exact ce am inteles si eu, adica vremurile Compact au trecut odata cu plecarea lui Leo. Tot cu "boule" inchei si eu pentru ca daca sustii ca le stii istoria cand vorbesti de Paul ar trebui sa stii ca ei au cantat RECENT cu Scorpions si Compact e foarte probabil sa nu mai fi existat din 81, adica de cand a venit Paul !

Robert Astache spunea...


Poate nu intelegeti ceva... Paul Ciuci a fost bun compozitor , bun vocalist ,la inceput... dupa plecarea sa , leo iorga a fost imprumutat de compact de la trupa cargo iar de atunci trupa a cunoscut cel mai mare numar de concerte peste 250 pe an... ceea ce e destul de mult , foarte mult. In perioada cu paul au existat doar cateva hituri 2-3 in timp de multi ani spre deosebire de Leo Iorga care intr-un timp mai scurt a reusit sa lanseze peste 4-5 hituri. E o chestiune de gandire... oricum in prezent vocea lui ciuci este ... cum este ... nu prea mai e ce a fost odata iar leo a suferit o operatie la plamani si momentan e in tratament cu citostatice , dupa va reveni pe scena ; de fapt a revenit deja la evenimente private cantand o piesa 2 dupa doar 3 luni de la scoaterea tumorii si aproape sau daca nu chiar tot a plamanului drept. Consider asta o realizare... si nimeni nu poate nega ca amandoi au jucat un rol foarte important in istoria formatiei. In ulimul paragraf e doar ce spune aceea femeie ! sunt cuvintele unei peroasne apropiate a lui Teo Peter (Dumnezeu sa-l odihneasca)

Anonim spunea...


"mihai bogatu", si eu sunt un fan Compact, si mi-as dori sa aflu cam tot ce a fost in formatiei, in spatele cortinei, adica cele intamplate cu adevarat, si nestiute de public.
Fraza "Cat despre Paul Csucsi el este îngerul și demonul Compact,cel care a tradat trupa în cautarea unei himere." m-a facut sa fiu si mai curios sa aflu ce s-a intamplat, atunci cu plecarea lui Paul in 88, adevaratele motive, si de asemenea cum a fost plecarea lui Leo Iorga la inceputul lui 96, pt ca am impresia ca nu s-a renuntat pur si simplu la serviciile lui,asa cum se mai gaseste scris pe site-uri, ci a fost o plecare fortata, si cu ceva scandaluri presarate...

Anonim spunea...


Despre ce himera este vorba? As dori sa aflu mai multe despre istoria formatiei.

Mihai Bogatu spunea...


Himera lui Paul Csucsi a fost casatoria si plecarea in America, dar acolo nu a reusit sa faca nimic si dupa cativa ani s-a intors inapoi.Asta s-a intamplat deoarece nici un muzician plecat din Romania nu a facut treaba afara -nici macar Phoenix sau chitaristi si compozitori ca Dan Andrei Aldea, Mircea Florian, Nutu Olteanu, Adrian Ilie sau cazurile mai recente cu solistul Kempes de la Cargo sau Radu Almasan de la Bosquito.Doi:la refacerea Compactului cu revenirea lui Paul Csucsi si plecarea lui Leo Iorga au contribuit multi factori, dar cel mai important a fost speranta ca vor avea si mai mult succes cu chitara si vocea lui Paul, dar inspiratia le-a lipsit pentru noi compozitii. Ceea ce n-au recunoscut baietii a fost ca valoarea compozitiilor lui Adi Ordean n-au mai putut-o egala nici prin munca de echipa,nici prin altceva.



Trimiteți un comentariu