Reducerea salariilor - o prostie fara seaman si fara sanse de reusita

Nimic nu putea sa fie mai pernicios pentru presedintele Basescu si premierul Boc decat aceasta lupta cu morile de vant. Intentia de a reduce salariile le-a pus impotriva toata masa de salariati bugetivori si mai ales pe cei platiti regeste de la stat.
Anul trecut, in toamna, am vrut sa-mi schimb serviciul si atunci am descoperit diferentele foarte mari intre grilele de salarizare ale diverselor ministere. Atunci lucram in domeniul sanitar ca sef de birou, functia echivalenta de la educatie mi-ar fi dublat salariul, iar cea inferioara de consilier superior la justitie mi-ar fi triplat salariul. A venit uraganul Boc, au fost taiate cateva sporuri si am ajuns ca majoritatea functionarilor care au crezut in expansiunea economica romaneasca, sa datorez la banci rate egale sau mai mari decat salariul.
Practic, elanul functionarilor de la finante de a fi reduse salariile se loveste de gradul mare de indatorare a salariatilor bugetari, dar si de cunoscutele ierarhizari armata, politie, justitie, agentii guvernamentale, ministere economice, educatie si cultura. Nimeni nu accepta sa piarda vreun leu la salariu si atunci grila unica ce se va stabili a plecat de la existent, a multiplicat pana la 15 ori si practic toata lumea ar urma sa primeasca salarii mai mari....daca se vor gasi resursele.
Pe de alta parte s-a declansat razboiul platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti pe care diverse categorii de functionari, de obicei dintre cele foarte bine platite, le-au obtinut fara sa se gandeasca la altii care mereu au luat pe stat sub 1000 de lei. Exista hotarari privind plata de prime de vacanta, sporuri diverse, sunt multe procese in curs care ar trebui sa dea castig de cauza salariatilor pe baza faptului ca au fost admise cereri similare anii trecuti, ba chiar si in primul trimestru al acestui an. Cunosc faptul ca in acest moment este pe rol un proces pentru obtinerea unor sporuri, deschis de functionarii unei agentii unde salariul mediu net in ultimii doi ani a fost de peste 3000 lei, unde palmasii iau 2-3 mii lei lunar, iar sefii 5-6-10-15 mii lei pe luna, chiar si mai mult unii dintre acestia. Acum, pentru ca s-a stabilit ca sporul de 75 la suta sa nu mai fie luat de catre toti functionarii, s-a procedat la stabilirea unei noi organigrame ca prin schimbarea denumirii sa se obtina iar dreptul la acest spor.
Pe de alta parte trebuie stiut ca sporurile incluse in salariu, imbunatatesc punctajul pentru calculul pensiei, majoritatea sunt obtinute conform unor proceduri legale si nimeni nu e dispus sa renunte de buna voie la un drept deja castigat.
Plata salariilor conform grilei unice nu se va face niciodata. La adoptarea fiecarei legi se face si un studiu privind sumele ce vor fi suportate de la buget,
ori in cazul de fata e vorba de marirea de cateva ori a fondului total de salarii ale bugetarilor. Daca se va forta adoptarea prin lege a grilei unice de salarizare, se va repeta greseala de la votarea legii privind majorarea cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice, pentru care se stia ca nu vor fi bani.
Grila noua nu ar face decat sa permanentizeze actualele inechitati din sistemul de salarizare, conform caruia la o institutie culturala cu 40 de angajati fondul total net de salarii este de 9000 de euro, mai mic sau egal cu salariul unui sef de agentie energetica sau indemnizatia unui membru al Consiliului de Administratie de la aceeasi agentie sau companie nationala.

0 comentarii:



Trimiteți un comentariu