Educația noastră cea de toate zilele !

Subiectul zilei: va fi sau nu va fi grevă pe 5 mai, în ziua tezei naționale cu subiect unic la limba romană ?
Starea învățământului românesc în anul 2009: baza materială slabă cu peste 9000 de școli care nu au autorizație de funcționare, mii de lucrări începute care vor stagna anul acesta și mii de localuri de școală abandonate din satele cu populație puțină și foarte îmbătrânită.
Cadrele didactice sunt demoralizate văzând că după atâția ani de apostolat -navetă, chirie, haine uzate și pantofi scâlciați, lipsa banilor pentru cărți, desconsiderare din partea părinților și lipsă de respect din partea elevilor- tocmai cand se dăduse legea majorării salariilor, aceasta nu se aplică de parcă ar fi vorba de salariile jenant de umflate ale judecătorilor, polițiștilor și celor din multe agenții și companii naționale !
Colac peste pupăză, societatea civilă reprezentată de ”Asociația părinților” amenință cu un proces în situația înghețării anului școlar. Dați-mi voie să cred că această asociație națională a părinților este prezentă doar cu astfel de declarații, în rest având doar un rol de colector, acela de a strânge bani de la părinți pentru efectuarea lucrărilor de igienizare, dotare cu mobilier sau cu instalații de supraveghere video a unităților de învățământ.
Am activat într-o astfel de asociație a părinților la o școală foarte reputată din București (Școala 79) și în afara obiectivelor de mai sus, orice altceva au propus părinții nu s-a putut realiza deoarece nu era de acord directoarea școlii. Ceea ce pare acum foarte la modă am propus în anii 2000-2008: „școala de după școală”, părinți și bunici voluntari pentru supravegherea elevilor, cabinet de informatică, completarea programei cu ore de engleză cu profesor asigurat de către comitetul de părinți, reabilitarea și dotarea cabinetului medical școlar, angajarea unui psiholog etc. Am reușit să convingem primăria să aloce fonduri pentru reabilitarea centralei termice și a rețelei de apă și canalizare,uși și ferestre din termopan. Ba chiar gândisem un sistem economic de a aduce bani asociației părinților prin aprovizionarea centralizată a caietelor speciale obligatorii și a manualelor de religie și de limbi străine, din comisionul de 25-30 % acordat de edituri. Dar aici ne-am lovit de opoziția unor cadre didactice întreprinzătoare care făceau deja așa ceva, fiecare pe cont propriu. Am mai avut inițiative legate de titularizarea sau măcar păstrarea unor profesori suplinitori care reușiseră să aibă rezultate foarte bune la clasă, dar și de îndepărtarea unor cadre didactice absolut ineficiente.
Să revenim la chestiune ! Mâîne, 5 mai, e teza unică și rezultatele vor fi foarte slabe acolo unde se va da deoarece elevii știu de săptămâna trecută că acestă teză nu se va ține conform planificării. Momentul e ales rău, dar și profesorii au ajuns la capătul răbdării. Anul trecut parlamentarii au spus Da, președintele țării a spus Da și acum toți dau vina pe ... criză.
Asta în timp ce toți activiștii de partid tocmai au fost numiți pe funcțiile cele mai grase, inclusiv în toate posturile de inspector școlar, cum am auzit că s-a întâmplat la un județ.

0 comentarii:



Trimiteți un comentariu