Antonescu, președinte ,...escu

Ce ați spune de o surpriză la Președenția Romaniei în toamna lui 2009 ?

Candidatul Antonescu are un discurs potolit și îngrijit, e un politician decent și s-ar putea să placă unei mari părți a electoratului român. Problema sa e legată de partidul mic pe care îl reprezintă și pe care românii l-ar putea identifica cu criza actuală.
Știți de ce suntem acum în criză ? Pentru că am căzut în plasa ”gogoșilor” propagandistice lansate de către PNl atunci când s-a văzut rămas singur la guvernare. După decesul Alianței DA, liberalii au știut să ducă mai departe sloganul cu care alianța i-a păcălit pe români în 2004 dându-le dintr-odată impresia că „pot trăi bine„.
Imi aduc aminte că la începutul guvernării, purtătorul de cuvânt al liberalilor încă mai ținea promisiunile în frâu, dar odată cu admiterea României în Uniunea Europeană, în februarie 2007 s-a răsturnat butoiul cu miere asupra noastră și toate -salarii,pensii,sectorul imobiliar- au început să crească, dacă nu imediat, măcar în orizontul speranțelor noastre.
Speranțele au creat încredere și de aici boomul creditelor și al prețurilor de pe piața imobiliară. Toată lumea se bucura că băncile au renunțat la limita de creditare și că se poate plăti și o rată de 60-70 la sută din salariul lunar. Vă închipuiți cum se simt acum bugetarii ca mine care au luat credit având speranță că salariul va crește și când colo acum avem parte de salarii de bugetari, dar de sporuri „boc”, adică ioc. Și nu erau sporurile care dublau salariile, erau sporurile de 10-20 la sută pentru stres și condiții vătămătoare. Unde mai pui că a devenit nociv și sporul de vechime, pe care erau cât pe ce să-l anuleze în graba de a „tăia” orice, numai salariile să rămână mai mici.
Am discutat în ultimele zile cu oameni simpli care mă întrebau foarte senin:„de unde a venit criza? Cum adică până acum câteva luni erau bani și acum nu mai sunt ?”
Adevărul e că după aderare s-a mers într-un continuu discurs electoral, toată lumea contând pe avalanșa de fonduri europene. Dar acestea nu au venit ! De ce ?
Pentru că fondurile de ajutorare pentru agricultură se dau pa baza unei stricte evidențe a suprafețelor, pe proprietar și pe cultură, ori la noi încă mai e la modă raporatarea dublă și triplă ca și certificatele de proprietate date fără nici o noimă, că se ajunsese după unele raportări să cerem și fondurile care li se cuveneau bulgarilor.
Pentru că fondurile vin pe proiecte care trebuie câștigate ! Avem foarte puțini specialiști în scrierea și managementul de proiecte, cei mai mulți au doar diplome în așa ceva. Din păcate aceste proiecte trebuie depuse în numele autorităților locale care nu prea știu cu ce se mănîncă fondurile europene. Da, aveți dreptate, ar ști să le mănânce !, dar auditul fondurilor europene nu prea lasă loc de furat. Și mai e o problemă mare: primarii s-au gândit să facă economii la salarii tocmai la acești specialiști adevărați, doar câteva primării din țară acordând pentru câțiva oameni sporul de 75 la sută ! Asta în timp ce unele agenții naționale dau acest spor tuturor angajaților.
Deci situație e albastră și domnul Crin Antonescu e o floare imaculată în politica românească. Ca să aibă șanse la alegeri, domnul Crin ar trebui să-și radicalizeze discursul și eventual să se identifice cu ilustrul său înaintaș pe care românii l-au așteptat atât. Cred că și dumneavoastră ați auzit de atâtea ori fraza ”Unde ești tu,Antonescule ?”

0 comentarii:



Trimiteți un comentariu