Un regal muzical dedicat Mihaelei Runceanu

Duminica 9 mai, Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti si Asociatia Culturala Fan Club Mihaela Runceanu au organizat concertul de muzica usoara romaneasca "Noi nu te-am uitat" dedicat zilei de nastere a Mihaelei Runceanu.
 A fost un regal muzical onorat de mari interpreti precum Gabriel Cotabita, George Nicolescu, Silvia Dumitrescu,  Marina Florea, Maria Radu si Carmen Trandafir.
Deplasarea de sambata de la Buzau si concertul de pe 9 mai au marcat si implinirea a 20 de ani de la primele concerte organizate de catre Asociatia Culturala Fan Club Mihaela Runceanu.
Pe 4 mai 1990 a avut loc adunarea de constituire a Fan Clubului care  s-a tinut in micuta sala a Centrului de Conservare a Creatiei Populare din Piata Lahovary nr.7(pe vremea aceea si sediu al Scolii Populare de Arta,unde activase Mihaela), iar pe 5 mai 1990, la Buzau, s-a facut un parastas de pomenire la 6 luni de la deces si un mare concert la Casa de Cultura a Sindicatelor din Buzau.
Elementele de legatura intre aceste manifestari au fost organizatorul Mihai Bogatu, interpreta Silvia Dumitrescu, precum si domnul Nicolae Runceanu, care au participat si acum, dar si in 1990.
Timp de  20 de ani s-au intamplat foarte multe.
La inceput, dupa cum spunea si Marian Stere, redactor la Radio Romania International, plecarea Mihaelei a lasat un mare gol, iar constituirea Clubului a fost o sansa de a-i aduce impreuna pe "puisorii" Mihaelei, fostii sai elevi. Multi dintre cei de atunci aveau intre 14-17 ani, iar acum au devenit nume cunoscute: Maria Radu, Carmen Trandafir, Miki(ex-Kapital; adica Mihaela Marinache), Maria Bota, Constantin Bruj, Paula Mitrache si Alexandra Vargatu(care traiesc in Italia), Costel Gafincu(in SUA), etc.
Anul 1990 a adus aproape foarte multi oameni care o admirasera pe Mihaela si care i-au deplans tragica disparitie. S-a inceput cu entuziasm, s-au organizat spectacole memoriale la Buzau, Pitesti, Mioveni, Ploiesti, iar in Bucuresti la Sala Polivalenta si la Sala Floreasca(acestea din urma impreuna cu Clubul tricolorilor si ziarul Tineretul liber).A fost organizat festivalul de creatie si interpretare Mihaela Runceanu care a avut loc la Sala Palatului in perioada 21-23 noiembrie 1990 si care a scos la rampa pe solistele Daniela Giorfy, Diana Spanu, Carmen Trandafir, pe solistul Mircea Zamfirescu si care i-a adus primul mare premiu pentru creatie compozitorului Andrei Kerestely. A mai fost o editie de festival organizat la Sala Casei Centrale a Armatei care s-a bucurat de foarte mult succes si au urmat spectacole memoriale anuale. Cu timpul s-au afirmat Cristina Manoliu (solista, compozitoare, profesoara de canto si mentor al corului "Sunetul muzicii"), iar de soarta clubului s-au ocupat Sorin Stoleru, iar in ultimii 10 ani Aurel Toma, care a gasit gazduire la Centrul Cultural al Sectorului 4 din strada 11 iunie.
Din toamna anului trecut, Mihai Bogatu si Aurel Toma, impreuna cu  Ana Maria Gombos si Mircea Nicolau, au revigorat activitatea clubului organizand doua spectacole memoriale si editand brosura "Autograf Mihaela Runceanu", care cuprinde si biografia si inventarul tuturor pieselor interpretate de Mihaela Runceanu.
La ambele spectacole am dat o sansa si tinerilor interpreti.
La spectacolul din 1 noiembrie au cantat si buzoianca Bianca Purcarea (cu premii la festivaluri din Tenerife si Malta!), recent cooptata in grupul de acompaniament vocal al Paulei Seling pentru finala Eurovision si studenta Rodica Tudor.
La spectacolul din 9 mai surpriza a reprezentat-o Bianca Rosu de numai 12 ani, o voce sensibila si placuta, eleva a  profesoarei Viorela Filip, care are deja foarte multi elevi lansati si care nu a uitat nici azi ca Mihaela i-a deschis portile Scolii Populare de Arta, cedandu-i jumatate de catedra.
Au mai participat ca solisti ,actuali si fosti membri ai clubului: Aurel Toma, Catalin Magdalinis, Ion Radu, Camelia Radu-Branzan si Marian Stere care a cantat "A doua zi", dar a  scris  si o poezie pentru Mihaela.
Ne-am bucurat foarte tare ca i-am avut  pe scena pe nepotii Mihaelei, adica Andreea si Xenti Runceanu, intr-un duo de virtuozitate vioara-pian electric, Andreea "furand" din stilul vesel si impetuos pe care-l avea Mihaela Runceanu.
    O surpriza placuta a reprezentat-o si prezenta redactorului muzical Florin Silviu Ursulescu.
   Speram sa ducem mai departe activitatea Clubului si ca vom reusi prin diverse actiuni individuale sa editam o carte, un CD (e deja anuntata aparitia la Electrecord!) si sa organizam si alte spectacole memoriale.Desi am reusit de doua ori, pentru toamna ne dorim o reuniune mai intima, doar pentru adevaratii fani, care va avea loc tot la Casa Studentilor din Bucuresti. 

    P.S. Fotografiile apartin Anei Maria Gombos.

0 comentarii:



Trimiteți un comentariu