Esecul privatizarii Rodipet

Anuntul facut de AVAS privind anularea contractului de privatizare al RODIPET nu reprezinta decat un nou episod din telenovela evolutiei dezastruoase a principalului sistem de distributie a presei romanesti.Se stie ca aceasta privatizare a fost dirijata de catre puterea politica si ca a fost facuta tot dupa sistemul,"dam un combinat pentru un dolar".
Familia Awdi era un vechi partener de afaceri al Rodipet-ului care a vandut cantitati impresionante de cartele de mobil preplatite si atunci cand s-a pus problema privatizarii,in baza unui proces civil a obtinut plata datoriei cu penalitati si recalcularea de curs valutar la o suma foarte apropiata de cea oferita pentru cumpararea actiunilor scoase la vanzare.Adica a fost un troc,ei facand statului marele serviciu de a deveni investitori stategici.Practic nici atunci,nici mai tarziu,Hassan Awdi si compania nu au investit nici un dolar din averea proprie,iar printr-un sistem de "capusare" cu tot felul de firme specializate au "smantanit" castigurile Rodipet,acestea prosperand,iar Rodipet-ul inregistrand an de an pierderi tot mai mari.Desi ar fi trebuit sa dea socoteala fata de AVAS pentru tot ceea ce faceau in aceasta firma,au lucrat discretionar,facand niste artificii contabile prin care au devenit majoritari ca numar de actiuni,ignorandu-i pe reprezentantii acestuia in Consliului de Administratie,mai apoi acceptand un om de paie,trecut de 70 de ani si fidel familiei Awdi.In tot acest timp folosind oamenii,mijloacele de transport si spatiile Rodipet au dezvoltat afaceri profitabile,cheltuielile fiind inregistrate in evidentele Rodipet,iar castigurile revenindu-le lor.
Fata de angajati au dus permanent o politica inrobitoare,aducand supraveghetori devotati,de aceeasi nationalitate,cazati in containere amplasate chiar in curtea Rodipet, care au fost permanent "ochii si urechile" patronilor.Nu au respectat niciodata contractul colectiv de munca si chiar daca s-au facut retinerile de impozite si contributii pe statele de plata ale angajatilor,acestea nu au fost virate catre institutiile statului si in cartile de munca perioadele lucrate la Rodipet nu apar.Majoritatea proceselor intentate de angajati pentru desfacerea abuziva a contractelor de munca au fost castigate de catre acestia,pentru ca tot ce a facut familia Awdi la Rodipet a fost sa incalce sistematic legile.
Nu cred ca statul,prin intermediul AVAS,va reusi sa isi reia proprietatea asupra Rodipet deoarece vor urma nenumarate procese prin care vor contesta sumele cerute ca daune si penalitati catre AVAS,precum si recuperarea unor cheltuieli facute in avans.De asemenea,va fi greu de descalcit 'suveica' prin care se pot scoate bani curati din Rodipet,pe care au pus-o la punct in atatia ani.Deoarece am lucrat acolo si am inteles multe dedesubturi,stiu ca 'verisorii" Awdi vor oferi in continuare marfuri care se vor vinde prin reteaua Rodipet si care le vor fi platite cu prioritate.Nu cred ca exista interesul real ca Rodipet-ul sa mearga bine si ca vor fi preferatii managerii care ar putea sa conduca acest colos.Aceasta "caracatita" nu va fi desfiintata,pentru ca reprezentatii acesteia fac parte din filiera oamenilor de afaceri straini cu puternica sustinere politica,tocmai de aceea familia AWDI a fost preferata pentru privatizarea strategica a Rodipet.
Pentru a ma face mai bine inteles,va voi da un exemplu:in anul 2003(adica anul privatizarii Rodipet) intr-un cotidian a aparut o pagina intreaga privind activitatea de spion desfasurata de Omar Haysam in Romania,iar doua saptamani mai tarziu in cadrul unei festivitati publice lui Haysam i-a fost inmanat premiul pentru "omul de afaceri al lunii" chiar de catre directorul general al cotidianului care-l demascase ca spion.
Al doilea exemplu:cand statul a privatizat REMATIF SA,firma cumparata tot de catre AWDI si care detinea in proprietate un teren de cateva hectare strategic amplasate in triunghiul Baneasa-Pipera-Otopeni,Hassan Awdi l-a amenintat fizic si l-a purtat timp de mai multi ani pe la procuratura pe managerul general al societatii,din cauza caruia nu putea sa reorienteze activitatea acesteia ,sa demoleze depozitele si atelierele si sa dea si el un tun imobiliar.
Intr-o situatie similara un alt patron "strategic" statea cu pistolul pe masa in timp ce discuta cu reprezentantul FPS in CA al societatii recent privatizate.

1 comentarii:

Anonim spunea...


Salut. Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam, insa deocamdata este o buna modalitate de transmitere a unei informatii. Apelam la oameni inteligenti din blogosfera si care pot in acelasi timp sa fie promotori ai acestui fenomen in Bucuresti. INSCRIE-TE LA ZIUA BLOGGERILOR BUCURESTENI ( PE ZBB-2009.RO AI FORMULARUL DE INSCRIERE ) si vino alaturi de noi la festival impreuna cu cat mai multi prieteni. Da acest mesaj mai departe in blogosfera.Vor fi premii, petreceri, multa distractie si nu in ultimul rand o mare gasca de bloggeri cu care poti lega prietenii. Fiecare blogger inscris va primi cadou, saptamanal o invitatie de doua persoane la Eurocinema. Te asteptam
Multumim.



Trimiteți un comentariu