Romania absurda sau actualitatea lui Eugen Ionescu - Festivalul studentesc de teatru

Unu plus unu fac doi. Cine este pentru _
Am creat aceasta butada acum 25 de ani cand mi se parea ca absurdul domina politica regimului ceausist si ca nu mai aveam voie sa gandim decat in termeni politici.
Iata ca realitatea a batut imaginatia mea.
Instaurarea democratiei in Romania ne-a fortat sa facem alegeri intre diferite variante politice, din pacate proaste, vorba proverbului cu ardeleanul care in loc sa aleaga frumusetea si tineretea, a ales prostia, cu motivatia ca oricum cele dinainte sunt trecatoare.Am ajuns astfel sa cadem din lac in put si dupa trecerea celor 20 de ani din profetia lui Silviu Brucan, noi, romanii tot nu stim cine suntem, care ne e locul in lume si cum sa ne alegem conducatorii.
Festivalul de teatru studentesc Eugen Ionescu organizat la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti ne-a reamintit textele lui Ionescu, texte la fel de actuale ca si cele ale lui Caragiale. Dupa 100 de ani de democratie parlamentara in Romania - 80 pana la venirea comunistilor si 20 dupa 1989 - , romanul tot se mai intreaba - Eu cu cine votez !
La vremea lui -pentru Franta si pentru tot restul lumii- Eugen Ionescu a promovat teatrul absurdului, dar absurdul e la el acasa la Slatina(locul de nastere al dramaturgului) care nu are o cladire pentru teatru, dar si in Romania in care plutonierii majori ajung generali,  fostii activisti si  tablagii ajung rectori, parlamentari si doctori in drept.
La colocviul care a incheiat Festivalul studentesc Eugen Ionescu, aflat la a 15-a editie, dedicat centenarului dramaturgului, s-a vorbit de actualitatea textelor lui Ionescu si (datorita jocului trupei de teatru de la Chisinau)  s-a facut paralela dintre Caragiale si Ionescu, ambii extrem de actuali si de romani. Despre spectacolele prezentate in festival au facut aprecieri critice regizorul Catalin Naum, Rinocerul sacru al Teatrului Podul si regizorul Mihai Lungeanu, Rinocerul reprezentant al Societatii Culturale Eugen Ionescu din Slatina, fondata in 1990 cu avizul scris (olograf) al dramaturgului.Au primit trofee toate teatrele studentesti participante din Timisoara, Iasi, Cluj, Chisinau si Bucuresti (Podul, Studio 24 si Hyperion).Toate spectacolele s-au jucat in sala arhiplina a Teatrului Studentesc Podul si au fost aplaudate minute in sir. Pentru editia de anul viitor Anda Avramut,coordonatoarea evenimentului organizat de catre Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti, ar dori ca toate spectacolele prezentate in Festival sa fie jucate si la Slatina cu ocazia Zilelor Eugen Ionescu.
In loc de incheiere o poveste de Eugen Ionescu
Un celebru academician francez este atacat de o gazeta de scandal fiind acuzat ca in urma cu 50 de ani nu a promovat una din probele examenului de bacalaureat si ca astfel intreaga sa cariera de universitar si literat s-a bazat pe un fals. Deoarece autorul articolului a cerut excluderea sa din Academia Franceza, savantul s-a gandit sa apeleze la Presedintele Republicii, prietenul sau de o viata.
L-a sunat pe acesta la Presedentie, iar secretarul care i-a raspuns i-a cerut sa astepte pana cand va putea face legatura cu Presedintele. Asteptand cu telefonul la ureche, academicianul se gandea cum prietenul sau Presedintele va convoca o conferinta de presa la care se vor prezenta impreuna, vor povesti amintiri de la examenul de bacalaureat in care chiar el il ajutase pe Luceafarul vietii politice franceze si cum acesta din urma ii va cere jurnalistului sa-si ceara scuze pentru crima de lezmajestate.
Era sigur ca prietenul sau va reactiona foarte ferm in numele prieteniei lor si a faptului ca de mai multe decenii academicianul era numele cel mai cunoscut al vietii literare franceze. Si pe cand gandea atat de adanc si de linistitor, de la celalalt capat al firului acelasi secretar i-a transmis ca Domnul Presedinte are o agenda foarte incarcata, dar si ca a transmis textual ca nu are ce sa vorbeasca cu prostii !

0 comentarii:



Trimiteți un comentariu