Cristi Paturca, o viata pentru o idee !

Mare pacat ca a disparut un simbol al libertatii de gandire, Cristi Paturca reprezentand omul care a trait doar pentru triumful ideilor sale.
Il stiam dinainte de revolutia din Decembrie 1989 ca membru al formatiei rock Rond, dar vocea sa a explodat, asa cum stie toata lumea, in primele zile ale Pietei Universitatii cu "Imnul golanilor".
Acolo, in Piata, au rasunat cantecele sale chemand la lupta si la alungarea de la putere a neo-comunistilor, ceea ce parea credibil pentru manifestanti, l-a facut indezirabil pentru multi oameni "de bine". Practic, desi nu a recunoscut-o nimeni pana azi, cantecele sale au fost hiturile anului 1990, iar discurile cu cantecele din Piata Universitatii au fost cele mai vandute in acel an.
Cristian a ramas devotat ideilor sale, a cantat pentru Alianta Civica si pentru campania electorala a lui Emil Constantinescu, dar dupa victoria Conventiei Democrate nu s-a lasat inregimentat. E celebra intamplarea cand a fost chemat de un consilier la Cotroceni si i s-au oferit doua spatii comerciale pe Magheru, pe care le-a refuzat fara sa clipeasca.
A continuat sa cante acelasi repertoriu pentru fanii sai si pentru ceilalti idealisti care au continuat sa creada in ideile lor si sa clameze ca in Piata, "Dreptate, ochii plansi vor sa te vada!"
Cristi, a fost un om bun la suflet, dar n-a stiut sa lupte pentru viata lui.A avut prieteni multi care l-au inconjurat cu drag pentru ca era idolul lor. A avut si "prieteni" care i-au fost aproape atunci cand avea bani si dadea de baut la toata lumea.
Din fericire pentru el i-a avut alaturi pe cei de la Asociatia 21 Decembrie care nu l-au lasat la greu, atunci cand a ramas pe drumuri sau atunci cand a fost grav bolnav. Desi nu s-a ingrijit si mai visa la un posibil transplant de ficat, poate ca viata i-ar fi fost mai lunga daca multi dintre cei care il vedeau nu i-ar fi facut viata amara.Avea un suflet prea cald, de copil as putea zice,care nu putea sa vibreze standardizat.
Cristian a fost un simbol al Casei Studentilor din Bucuresti unde a cantat incepand cu anii de liceu, unde a repetat ani si ani, iar intre ultimele sale aparitii sunt cele de la Seara Vali Sterian unde a avut o prestatie foarte aplaudata cu trupa lui, cea de la PariuPePrietenie(12 decembrie) si cea de la lansarea CD-ului de colinde "Tu esti iarna"(23 decembrie).
Azi, 19 ianuarie 2011, la orele 13.30, Cristi Paturca a venit pentru ultima oara la Casa Studentilor din Bucuresti.
Lacrimi, multe lacrimi, din partea prietenilor care l-au asteptat pentru un ultim omagiu.

1 comentarii:

Anonim spunea...


Dumnezeu sa-l odihneasca!

Frumos articol!Trimiteți un comentariu