In sfarsit am inteles de ce s-a creat acest scandal al persoanelor platite pe drepturi de autor sau cu venituri din activitati independente.
In primul rand e vorba de ceea ce stie toata lumea si anume ca era mare nevoie de mai multi bani la bugetele de asigurari sociale, sanatate si somaj.
In al doilea rand e vorba de descoperirea unei pietre filosofale de catre cei de la finante: mai usor scoti banii de la fiecare persoana in parte, decat de la trusturi de presa, companii sau cluburi de fotbal.
Concluzia: specialistii au gandit bine, dar punerea in practica si comunicarea cu marele public interesat au lasat de dorit si asta pentru ca nimeni din executiv, nici macar fiorosii Seitan sau Vladescu, nu au avut curajul sa iasa in fata.
De ce zic ca e bine cum s-a procedat: pentru ca e usor sa te lupti cu cei slabi si orice persoana fizica e slaba cand e vorba sa se lupte cu fiscul si cu celelalte guri nesatule ale statului.
Imi amintesc ca acum cativa ani discutam cu un patron de presa care imi spunea ca avea cateva milioane de dolari datorie la fisc, dar ca nici nu avea de gand sa o plateasca si daca o sa vada ca treaba se impute va merge la prietenul sau presedintele pentru a-l ruga sa i se stearga datoria. Dupa cum il stiu pe respectivul, alunecos si foarte serviabil cu marii oameni de stat, sunt sigur ca nici pana in ziua de azi nu a platit vreun leu.
De asemenea, stiu ca am lucrat vreo patru ani la un ziar unde toti ziaristii aveau salariul minim pe cartea de munca, iar grosul li se platea pe drepturi de autor, cu dezavantajul ca statul primea mai putini bani din contributii, iar ziaristii desi luau in mana destui bani, nu faceau punctaj pentru pensie.
In al doilea rand tocmai am citit un material din care am aflat ca fotbalistii si arbitrii vor fi PFA-uri, iar federatia, liga si cluburile nu vor mai avea nici o obligatie de plata catre fisc, in afara impozitului de 16%.Vom asista la paradoxuri de-a dreptul bizare: pana acum fotbalistii se imprumutau de la prieteni pentru plata chiriei, acum vor face presiuni la patroni ca sa le dea unele sume in avans pentru ca sa-si poata plati contributiile.
S-ar putea pana la urma ca sistemul sa dea rezultatele asteptate, mai ales ca Romania este una dintre putinele tari care are un sistem de impozitare tip "svaiter", prin care numai cine nu vrea nu se poate ascunde de la plata impozitului.
Din pacate s-a actionat prosteste si politieneste, in loc sa se faca o popularizare a modificarilor Codului Fiscal si sa se dea un termen de conformare de minimum trei luni, s-a intrat in forta cu sanctiuni, amenzi si penalitati pentru nedeclarare sau pentru intarzierile de plata.
Personal am vrut sa ma informez cum se aplica noile reguli si am contactat o sefa de serviciu de la o Trezorerie de Sector din Bucuresti, platita de ANAF pentru a-i sfatui pe contribuabili. Atat in data de 20 iulie, cat si in data de 27 iulie, doamna respectiva mi-a spus ca nu a inteles nimic din aceste reglementari, ca practic prevederile Ordonantei 58 se bat cap in cap cu Normele Metodologice de aplicare a acesteia, si ca nici nu a mai interesat-o subiectul dupa ce Directoarea respectivei Trezorerii i-a spus textual "nu te mai baga, e bine ca au dat-o ca obligatie de declarare si plata pe persoanele fizice platite pe drepturi de autor sau PFA, pe noi nu ne mai intereseaza".
Poate ca e bine si pentru contabili sau pentru cei cu profesii liberale deoarece va fi nevoie de crearea unui corp de consultanti fiscali priceputi in a-si sfatui clientii si dispusi sa efectueze toate aceste servicii "umilitoare" de depunere a declaratiilor sau de efectuare a platilor in cele trei conturi ale bugetelor speciale.Cu timpul va trebui ca intreaga societate sa inteleaga ca respectarea legii este obligatorie si ca atunci cand nu te pricepi la ceva sau nu ai timp sa rezolvi o problema de acest gen este usor sa gasesti un specialist care sa te serveasca prompt la un tarif decent.
Si pentru ca problema tot nu e rezolvata definitiv mai raman de impozitat spaga manelistilor, a arbitrilor de fotbal si a martorilor mincinosi angajati in procesele penale si civile. Iar ca semn al neputintei absolute a sistemului, cati profesori declara banii incasati din meditatii, cati medici fara cabinet banii incasati din consultatii si cati camatari banii incasati din imprumuturile cu dobanda ...fara numar dati la tot felul de amarati !
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu