Gabriel Stanciu, un artist al fotografiei descoperit de Rampa de lansare

Cand am gandit proiectul "Rampa de lansare", nu stiam ca ProTV-ul va lansa in acelasi timp "Romanii au talent" si ca respectiva emisiune-concurs va polariza atentia publicului larg asupra unor necunoscuti extrem de talentati, care au sansa de a deveni instantaneu vedete.
Prin acest proiect am vrut doar sa aduc la zi vechea mea preocupare de a scoate la lumina tineri talentati, elevi si studenti, asa cum am facut prin Fan Clubul Mihaela Runceanu, acum 20-21 de ani, cu adolescenti precum Carmen Trandafir, Maria Radu,Miki-ex Kapital(Mihaela Marinache),Daniela Gyorfi,Cristina Manoliu sau ca jurnalist care a publicat primele interviuri cu viitoarele vedete Laurentiu Duta(lider ,3 SUD-EST),Loredana Groza, Catalin Crisan,Anca Turcasiu sau Daniel Iordachioaie.
Am pornit "Rampa de lansare" dupa un format clasic, dar iata ca la editia a doua am spart gheata, cu vernisajul expozitiei "Chip si stare" a artistului fotograf(si filozof!) Gabriel Stanciu. Nu stiu cum sa va povestesc ca sa fiu convingator, desi am scris pana acum nenumarate articole de presa, dar opinia tuturor celor care au vazut fotografiile a fost unanima: expozitia te cucereste instantaneu!
"Sunt cele mai frumoase si valoroase fotografii care au fost expuse aici", a declarat Petrisor Iordan, profesorul coordonator al Clubului de fotografie de la Casa Studentilor din Bucuresti.
"Am vazut din primul moment ca este un profesionist al fotografiei si il invit sa ni se alature la proiectele noastre traditionale,adevarate "brenduri" ale Casei Studentilor, "Fotogeografica"(concurs ajuns la a 15-a editie) si "Romania Student Tour",a sintetizat in cuvantul sau domnul Paul Bordas,directorul CCS Bucuresti si mentorul celor doua proiecte.
Desi discursul lui Aristotel Bunescu,jurnalistul si criticul de arta plastica si fotografie cu zeci de vernisaje la activ, a fost cel mai lung si argumentat,surprinzand sensibilitatea autorului prin cadrele expuse, dar si profunzimea cugetarilor din titlurile lucrarilor, punctul pe "i" a fost pus in ultima propozitie:"Gabriel Stanciu cand declanseaza aparatul de fotografiat are ochiul, inima si sufletul pe aceeasi linie".
La vernisaj au asistat multi iubitori de frumos si fotografie, elevi si studenti, tineri sau din generatia de mijloc, precum si cursantii de la Clubul de fotografie care si-au fixat un inalt "target" calitativ admirand fotografiile lui Gabriel Stanciu.
Desi este meritul absolut al lui Gabriel Stanciu, care s-a ingrijit de pregatirea expozitiei, cu aceeasi grija pe care o are pentru cei doi "puisori" ai lui, ma laud si eu cu succesul acestuia, chiar la vernisaj stabilindu-se ca dupa inchiderea expozitiei de la CCS Bucuresti, aceasta sa fie itinerata prin tara, in luna aprilie urmand sa fie deschisa la Casa de Cultura a Sindicatelor din Galati.
"Aceasta expozitie este o candidatura serioasa a lui Gabriel Stanciu la titlul de "Fotograful anului", a mai spus Aristotel Bunescu pentru a-l completa pe emotivul si sensibilul artist.
Publicul a continuat sa admire si sa comenteze fotografiile, sa rontaie alune si piscoturi la un pahar de suc,pana cand muzica i-a convins sa intre in club sa asiste la partea de spectacol a "Rampei de lansare".
Parca vrajiti de imaginile vizionate, spectatorii s-au lasat sedusi de sensibilitatea si calitatile vocale ale folkistei Anei Maria Dumitru si de ritmul si vivacitatea solistei pop Camelia Stanciu.
Segmentul poetic a fost asigurat de trei tineri poeti extrem de valorosi care au citit din creatia proprie: Aida Hancer din volumul "Eva nimanui", Adrian Dinis din volumul "Poezii odioase de dragoste", iar Teodor Duna s-a jucat cu noi "De-a viul", al treilea volum al sau, si putea sa se joace cu noi de-a orice, pentru ca verbul si versul sau "te fura" din prima, se vede ca are stofa de mare poet.
Recitalul grupului "Dac'art" a fost o adevarata revelatie,canta un folk elaborat, original, cu legaturi cu muzica precrestina si folclorica, iar sala a cerut indelung un bis.
Pentru a lasa fetele sa respire, subsemnatul a povestit intamplari adevarate, cu si fara umor, de la cenaclurile la care a participat, dupa care "Dac'art" a incheiat cu o "sarba", jocul folcloric foarte antrenant, prelucrat si interpretat intr-o maniera personala de Valentina Stafie si Elena Albu.
A urmat Aristotel Bunescu, care a citit din cartea pictorului si profesorului de arte plastice Ion Lazar un text despre cum vad studentii de la arte plastice modelele, barbati si femei, care stau nemiscate pentru a fi imortalizate pe panza.
Recitalul FOX STUDIS a ridicat din nou temperatura in atmosfera, stilul lor de a canta fiind greu de descris in cuvinte."Vocea Tatianei este cu totul deosebita, iar acompaniamentul lui Marius la chitara cu 12 corzi este stralucitor", l-am citat pe vernisatul serii Gabriel Stanciu.
Acum ca am dat lovitura cu aceasta editie (si expozitie!),ramane de vazut ce ne rezerva viitorul!
Echipa organizatorica incepe sa se contureze, de data aceasta avand sprijinul lui Bebe Astur, indrumatorul Cameliei Stanciu si al Dac'art,dar si al prietenilor Gabriel Stanciu si Aristotel Bunescu.
Ne revedem pe 5 aprilie cand vor canta studenta Andra Muresanu de la Filozofie, actorul Ion Marinescu "Turla", Calin Costache si Ovidiu Mihailescu(acesta fiind si un foarte bun poet).
Vor fi si alte surprize, dar cea mai mare este cea furnizata de regizoarea Crista Bilciu, cea care pe 16 martie a fost declarata castigatoarea concursului de poezie pentru debutanti organizat de Uniunea Scriitorilor pentru volumul "Poema desnuda".Pentru publicul Teatrului Podul, Crista Bilciu este regizoarea care a montat peste 10 piese in ultimii 5 ani, pentru ea "Podul" fiind o a doua casa.

Rampa de lansare, editia a II-a, 15 martie, la Casa de Cultura a Studentilor

Locaţie: CLUB OLD SCHOOL
Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti (CCS)
Data desfăşurării: 15 martie 2011, ORA 19,00
Proiectul “Rampa de lansare” propune reînvierea unei tradiţii atât de familiare CCS, aceea de a ne aduce aproape muzica şi poezia, dar şi tinerii cu preocupări specifice lor, artişti care susţin ideea de cenaclu studenţa doua ediţie, are un obiectiv ambiţios, acela de a pune bazele unui nou cenaclu studenţesc care să se dezvolte pe modelul Cenaclului “Trei ceasuri bune” - exemplu de succes cu ani în urmă.
Proiectul va reprezenta cu adevărat o rampă de lansare pentru artiştii tineri, elevi şi studenţi.
Programul « Rampa de lansare »:
Vernisajul expozitiei personale Gabriel Stanciu, foto alb-negru « Chip si stare »
Invitaţi: poeţii :George Stanca si Teodor Duna
Prezentare de carte:
Editura Vinea - Adrian Dinis – « Poezii odioase de dragoste »
- Aida Hancer – « Eva nimanui »
Program muzical susţinut de artişti studenţi:
Ana Maria Dumitru - muzica folk, studentă la Matematică
Camelia Stanciu – muzica uşoară, studentă la ASE, Premiata la Mamaia 2010
Grupul folk DAC’art (fost Legende) – Premiul II la Festivalul “Baladele Dunării” 2010
In recital : Grupul « FOX STUDIS » folk alternativ, jazz, format din Tatiana si Marius Ojog
Vă aşteptăm cu drag !