Eveniment muzical Seara Vali Sterian

Spectacolul de deschidere a noii stagiuni artistice de la Casa Studentilor din Bucuresti a fost Folk Open Stage dedicat lui Vali Sterian si l-a avut ca amfitrion pe folkistul Eugen Avram.
A fost un spectacol extrem de reusit pe durata a aproape 8 ore care a adus pe scena 20 de solisti si grupuri folk ceea ce a creat, dupa opinia unui invitat," la cea mai mare densitate de artisti pe metrul patrat". Atmosfera a fost extraordinara, clubul Old School fiind populat la intreaga sa capacitate de public si de artisti precum Mircea Vintila, Doru Stanculescu, Adrian Manolovici, Dan Iliescu("Timpuri Noi"), Doru "M.S." Istudor, Make,Ovidiu Scridon,Daniel Fat, fapt remarcat si de realizatorul emisiunii muzicale de folk "Omul cu chitara", distinsul Mihai Cosmin Popescu.
Pe scena au urcat foarte multi prieteni de-ai lui Vali Sterian care au vrut sa-l omagieze prin cantec: Zoia Alecu, Maria Gheorghiu,Cristi Paturca, Horia Stoicanu,Ovidiu Mihailescu, grupurile Cantos si Fortele de munca, Tic Petrosel si Marta Hristea, etc.
Un recital deosebit de reusit au realizat Tatiana si Marius Ojog, adica duo "Fox Studis" care canta folk cu influente de jazz si care au fost remarcati si de "Psihologul muzical" Andrei Partos.
Surpriza a fost constituita de recitalul grupului Denvar, Stefan Geraksiev si prietenii sai venind pe cont propriu de la Plovdiv din Bulgaria pentru a-l omagia pe Vali Sterian. Au cantat si "Doamne, vino Doamne" si alte cantece in romana si bulgara, alaturi de ei cantand si Sorin Minghiat cu flautul sau fermecat. O alta surpriza a fost prezenta pe scena a lui Andrei Paunescu care s-a alaturat discret prietenilor lui Vali Sterian si care a cantat frumos si dedicat. Andrei a avut un schimb de replici cu Vali Ionescu("Prunus" de la Voltaj)care ii cerea sa cante piese din repertoriul lui Vali, punandu-l la punct cu faptul ca Adrian Paunescu a ajutat Voltaj-ul sa se afirme pe vremea cand Prunus inca nu facea parte din grup.
Ar mai fi de spus ca pe tot timpul manifestarii s-au constituit grupuri adhoc de acompaniament pe langa Compania de Sunet animata de Cristi Luca, mai avand grup Cristi Paturca, dar si cu alti instrumentisti, precum Codruta la flaut, Vlad Gratian la clape, Deni la bass, etc.In diverse momente, pe scena au fost solisti Eugen Avram,Ioana Mardare, Bebe Astur si multi altii.
Poate ca spectacolul a fost o salata ca in cantecul lui Horia Stoicanu, "Dragostea e o salata", care a sustinut ultimul recital al noptii, dar e sigur ca a avut in el toate ingredientele necesare unei salate de buna calitate.
Pe parcursul manifestarii, toti cei prezenti au apreciat reusita spectacolului gandit de Eugen Avram, dar si conditiile deosebite asigurate de CCS la Clubul Old School si calitatea sonorizarii.

Remember Vali Sterian pe 21 septembrie la Casa Studentilor

Sunt unul dintre fanii adevarati ai lui Vali Sterian, inca din 1975 cand l-am vazut prima data la Cenaclul Flacara,intr-unul dintre spectacolele memorabile de la Teatrul National din Bucuresti.
Il mai auzisem la radio, stiam deja duetul "Vali si Carmen", dar atunci m-a marcat cu "Doamne,vino Doamne, sa vezi cea mai ramas din oameni", cantec protestatar ce amintea de grozaviile razboiului civil din Irlanda de Nord.
Dupa aceea si-a facut trupa si aparea cu numele "Vali Sterian si Compania de Sunet" cantand "Amintire cu haiduci" si alte piese dulci si vesele, in care mai baga si niste solouri de tobe sau chitara. A activat foarte multi ani la Clubul Universitas de pe Schitu Magureanu(clubul Universitatii din Bucuresti), dar era la el acasa si la "Preoteasa" sau la Club A din strada Blanari, care era Clubul "liber" al studentilor de la arhitectura.
In anii 80 a cantat la manifestarile studentesti de la Costinesti, iar in vacantele de iarna la Slanic Moldova a sustinut concerte pentru studenti urmate de mini turnee la Brasov, Bacau, Onesti sau Ploiesti alaturi de artistii studenti, de Divertis, de George Nicolescu, Gil Dobrica si altii.
Atunci am facut primele interviuri cu el, mi s-a parut cam aspru si cam repezit, dar asa era el, nestapanit, nemultumit,liber in gandire si oricand gata de actiune. Era un "neinteles", dar un neinteles care stia sa exploateze tarele sistemului, care stia sa se faca frate cu dracu ca sa treaca puntea.Stiu ca nu a facut compromisuri, dar a stiut sa-si salveze corabia si cariera, fara ca sa se plece in fata lui Adrian Paunescu si a politrucilor.Chiar a stiut sa tina aproape de atmosfera respirabila din mediul cultural studentesc si adaptandu-si repertoriul si genul muzical spre folk-rock a reusit sa supravietuiasca pana in 1990.
La Revolutie (eu continui sa-i spun asa, desi am si eu destule dubii !) a dat lovitura cu "Doamne, vino Doamne", adaptand putin textul si captand atentia milioanelor de romani, reusind sa castige de partea lui o noua categorie de public, cea a adolescentilor care nu cunosteau piesa deoarece aceasta nu se mai difuzase de vreo 10 ani.
A fost foarte difuzat in primele luni din 1990 la TVR Libera, dupa care s-a alaturat Pietei Universitatii si -practic- a ales tabara politica a lui Emil Constantinescu, alaturi de Cristi Paturca si alti cativa artisti mai putin cunoscuti. Intr-un fel i-a daunat carierei muzicale, dar asa a simtit el ca o constiinta treaza ce era.
In acea perioada am reluat colaborarea cu el, de data aceasta din alta perspectiva, el editand prin "Compania de Sunet SRL" albumul "Vino Doamne", iar eu comercializandu-l printr-o retea proprie de difuzare. Atunci am fost la el acasa de mai multe ori si chiar daca puritanul din mine a fost surprins de atmosfera fierbinte creata de sticlele de votca la 10 dimineata, am inteles ca asta era starea propice lucrului pentru el si colegii sai de trupa.Atunci am prins un tren bun, discul sau vanzandu-se ca piinea calda alaturi de cel care continea cantecele din Piata Universitatii care l-a avut ca artist principal pe Cristi Paturca.
Au urmat cativa ani infloritori pentru Vali in care a mai scos discuri, si-a facut propriul studio de inregistrari, a facut emisiunea TV "Vanare de vant" alaturi de Victor Socaciu, si a cantat la intrunirile Conventiei Democrate fiind un sustinator al regimului Emil Constantinescu.
Au trecut 10 ani de cand Vali a disparut dintre noi, dar ii aud si acum vocea in telefon cand m-a sunat sa-mi propuna sa ma ocup de comercializarea ultimului sau album, "Ruga", stiind ca altadata am colaborat cu mare succes. "Mihai, as vrea sa facem iar o afacere. Nu vreau nici un ban inainte, nu vreau banii la termen, vreau sa lucram impreuna". I-am spus ca lucrurile nu mai merg ca inainte, dar a ramas ca ne vedem la o votca cu fanta.
Din pacate, timpul n-a mai avut rabdare, si acum 10 ani Vali a plecat dintre noi in saptamana in care ar fi facut 48 de ani.
N-am stiut sa pretuim,/ timpul ce-a ramas,/N-am stiut sa mai iubim/Pe Vali cu al sau glas !
Pentru cei care au fost aproape de cantecele si spiritul lui Vali Sterian, vom organiza marti 21 septembrie la Casa Studentilor din Bucuresti un "Remember Vali Sterian".
Va astept pe toti sa-i ascultam cantecele si sa cantam cu totii in amintirea lui.