Invitatie la FOTOGEOGRAFICA

SUPER IMPORTANT
Pe 4 iunie, la Palatul Şuţu, (la Universitate - Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti) va avea loc vernisajul expoziţiei FOTOGEOGRAFICA si festivitatea de premiere a concursului de fotografie pentru tineret ajuns la a XII-a ediţie, ocazie cu care a fost editat in conditii grafice deosebite un catalog cu fotografiile participanţilor. Acesta este rezultatul muncii neobosite şi inspirate al unei echipe de profesionişti, precum Paul Bordaş şi Petrişor Iordan, din partea Casei Studenţilor din Bucureşti, care au beneficiat de sprijinul artistului fotograf Dinu Lazăr şi de patronajul prestigios al National Geographic Romania prin redactorul şef Cristian Lascu.

Comunicat de presă.
Invitaţie la :

Vernisajul Salonului Naţional de Fotografie pentru Tineret „FOTOGEOGRAFICA”

Joi, 4 iunie 2008, ora 16. 30, la Palatul Şuţu – Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, va avea loc vernisajul Salonului Naţional de Fotografie pentru Tineret „Fotogeografica” – ediţia a XIII-a.

Expoziţia salonului, deschisă în perioada 4 - 14 iunie 2009 în holul Palatului Şuţu, va cuprinde fotografii selecţionate înscrise în concurs, de tineri cu vârsta între 14 şi 35 ani, în cele două secţiuni, secţiunea artistică: impresii din natură – natură vie şi secţiunea jurnalistică: efectul omului asupra mediului natural – natură moartă.

Evenimentul va fi deschis prin lansarea catalogului “Fotogeografica", ediţia a XIII-a ”.
În cadrul salonului vor fi prezentate şi lucrări ale fotografului Petrişor Iordan, coordonatorul Atelierului de fotografie de la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti.

Manifestările expoziţionale ale “Fotogeografica” vor fi găzduite de către Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu, iar cele legate de proiecţii de diapozitive, filme şi seminarii de către Casa de Cultură a Studenţlor Bucureşti.

Informatii suplimentare se pot obtine la telefon 021 315 25 42, 0722 294 283, 0723 588 124 sau prin e-mail fotogeografica@alpinet.org.

Începand de joi, 4 iunie 2009, ora 16 30, expoziţia “Fotogeografica” va fi gazduita pe internet la adresa http://www.fotogeografica.ro/.

Partenerii proiectului Fotogeografica 2009: Ministerul Tineretului si Sportului, Casa de Cultura a Studenţilor Bucureşti, Clubul UNESCO Pro Natura, National Geographic Romania, Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, Zitec, Alpinet, B 24 FUN, Radio Bucureşti. (Paul Bordaş, Coordonator Fotogeografica)

Din cuprinsul catalogului „Fotogeografica” – ediţia a XIII-a.
Cuvânt înainte: (traduceri în engleză şi franceză),

Fenomenul Fotogeografica
În natură se întâmplă fenomene, unele dintre ele trec neobservate, altele au impact deosebit, cum este de exemplu fenomenul El Nino.
În lumea tinerilor fotografi din România pasionaţi de natură există un El Nino numit Fotogeografica care a stârnit interes, curiozitate, critici şi aprecieri.
Un proiect studenţesc ce tinde spre maturitate prin rezultate şi sustenabilitate: România Student Tour, Ecostud, Clubul Fotogeografica, Ateliere de Fotografie, expoziţii, dezbateri şi seminarii pe teme de turism, alpinism, mediu, arte vizuale, tradiţii şi multe altele.
Noi îi spunem la mai mare

Paul Bordaş
Petrişor Iordan
Coordonatori Fotogeografica de 13 ani
***
Fotogeografica „preocupată”
Fotogeografica, la a XIII-a ediţie, a devenit un eveniment aşteptat de toata suflarea fotografilor şi împătimiţilor naturii. Iar de 6 ani, de când există în România, Revista National Geographic, este un partener firesc.
În tot acest timp sute de imagini excelente ne-au delectat şi ne-au dezvăluit chipuri inedite ale peisajului şi biodiversităţii. Dar, în acest an, consemnăm o tendinţă nouă: o Fotogeografică „preocupată” care s-a înrolat în armata celor ce apasă butonul de alarmă.
Fie ca mesajele Fotogeograficii să sprijine formarea unei noi conştiinţe de mediu.

Cristian Lascu
Redactor şef
National Geographic Romania
***
Prezentarea lucrărilor pe cele două secţiuni şi a partenerilor Fotogeografica 2009.
***

Catalogul va fi înmânat concurenţilor, participanţilor la manifestările Fotogeografica, partenerilor proiectului, reprezentanţilor mass mediei şi sectorului academic, ong-urilor şi va fi folosit ca material de prezentare la diferite acţiuni naţionale şi internaţionale.

Vă mulţumim şi vă aşteptăm la manifestările din cadrul Fotogeografica.

Invitatie la Casa Studentilor Bucuresti - Ziua Bloggerilor Bucureşteni

Sâmbătă, 30 mai 2009, între orele 12 - 20, Casa de Cultură a Studenţilor din Bucuresti vă aşteaptă cu porţile deschise la Ziua Bloggerilor Bucureşteni.
Pe mereu tânărul Alexandru Horia, coordonatorul Centrului pentru Tineret de la Biblioteca Mitropolitană, pe colegii acestuia din echipa de organizare a ZBB şi pe inimoasa Anda Avrămuţ, animatorul cultural al Casei Studenţilor îi veţi întâlni la faţa locului.
Pe lânga organizatorii deja anunţati, vă voi aştepta şi eu, alaturi de noua echipa managerială a Casei Studenţilor formată din entuziaştii Andra Radu si Petru Iura.
Va fi un maraton în care bloggerii se vor cunoaşte între ei, şi -ieşind din anonimatul blog.ro - se vor arăta aşa cum sunt ei cu adevarat tuturor celor prezenti: timizi sau nestăpâniţi, incisivi si inspirati, talentaţi si dornici de a arăta tot ce pot.
Un joc al sorţii şi al întâmplării a făcut ca între momentul lansării invitaţiei de inscriere la ZBB şi momentul efectiv al desfaşurării acesteia, să trec din tabăra anonimă a bloggerilor in echipa Casei Studentilor care va găzdui evenimentul.
Blogul meu a pornit acum doua luni de la pozitia 33000, ca acum să urce cu peste 20000 de pozitii, până pe locul 12651.
Sincer, am sperat şi am visat un loc în prima mie de locuri, dar deocamdată nu am reuşit din mai multe motive : nu sunt şi nu voi deveni vedetă, nu scriu despre piţipoance şi nici despre mârlani, nu scriu şi nu vorbesc porcos, nu fac politica niciunui partid ca să fiu citit şi aprobat de unii şi înjurat de adversarii acestora, nu scriu întotdeauna despre subiectele la modă etc.
Voi rămane cu poveştile mele de viaţă aşa cum le percep eu ca REFLECŢII.
IMPORTANT
Cei prezenţi la ZBB pot participa la o tombola cu premii, iar duminică seara sunteţi aşteptaţi la un party al bloggerilor.
SUPER IMPORTANT
Pe 4 iunie, la Palatul Şuţu, (la Universitate - Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti) va avea loc vernisajul expoziţiei FOTOGEOGRAFICA, festivitatea de premiere a concursului de fotografie pentru tineret ajuns la a XII-a ediţie, ocazie cu care a fost editat in conditii grafice deosebite un catalog cu fotografiile participanţilor. Acesta este rezultatul muncii neobosite şi inspirate al unei echipe de profesionişti, precum Paul Bordaş şi Petrisor Iordan, din partea Casei Studenţilor din Bucureşti, care au beneficiat de sprijinul artistului fotograf Dinu Lazăr şi de patronajul prestigios al National Geographic Romania prin redactorul şef Cristian Lascu.

Minciuni pe banda rulanta in campania pentru europarlamentare

Ca să-si mai motiveze alegatorii, partidele si-au scos locomotivele in fata.
Crin Antonescu si-a anuntat candidatura deja, ieri a fost randul lui Mircea Geoana, iar Traian Basescu face in permanenta bai de multime cu ajutorul elicopterului prezidential ajungand sa participe si la doua-trei manifestari pe zi, in localitati aflate la mare distanta de Palatul Cotroceni.
Pe langa cei trei, mai alearga niste martoage fara sanse, Printul Duda si autointitulatul miliardar Nati Meir fiind adeptii dictonului olimpic "important e sa participi la aceeasi cursa, nu sa si castigi!"
Pe fondul campaniei electorale incep sa apara iar promisiunile fara acoperire: vor veni fondurile europene, se vor relansa investitiile din bani publici si criza aproape ca a disparut. In mod ciudat guvernatorul Bancii Nationale a parasit tonul alarmist, iar oamenii obisnuiti s-au lasat pacaliti de faptul ca nu s-au mai scumpit gazele asa cum se anuntase deja. Nu va lasati inselati: s-a renuntat la scumpirea de 3 la suta ce s-ar fi aplicat unui consum mic, specific lunilor de vara, pentru ca importatorii sa-si scoata parleala in lunile de iarna, cand vor creste preturile cu minimum 10 la suta, iar consumurile vor fi de cateva ori mai mari.
Pe de alta parte oamenii politici aplica excelent dictonul "divide et impera" !
Chiar in perioada grevei cadrelor didactice s-a dat un ordin privind renuntarea la examenele de titularizare pentru profii care trec din mediul rural in mediul urban daca au avut minimum 7 la examenul de licenta, ori e la mintea cocosului ca majoritatea profilor au fost niste tocilari. Tot din astea: unui sindicat i s-a oferit instant sediul dupa care plangea de un an de zile, unui lider de sindicat i s-a oferit un post mai bun, iar unor directori nesiguri care tineau partea sindicalistilor li s-a tras scaunul de sub fund aratandu-li-se "pisica" ca partidul vede pe altii in locul lor.
Ati aflat zilele trecute din presa ceea ce eu stiam de mult din sursa sigura: majoritatea investitiilor aprobate pentru scoli si gradinite s-au facut numai pe filiera apartenentei de partid, banii au fost facuti praf de firmele ce au primit contractele cu "dedicatie", iar preturile de adjudecare a licitatiilor nu le-a controlat nimeni. Ba acum a ajuns sa se pedepseasca dreptul legal de a face contestatie sau de a cere explicatii. Chipurile,vrei sa sabotezi investitiile de partid si de stat.
In luna ianuarie 2009, ii intrebam pe niste responsabili cu investitiile cum e posibil ca in sate din diferite colturi de tara un gard de scoala sau un grup sanitar sa coste 1-2-3- miliarde de lei, iar pentru o gradinita cu doua clase, doua miliarde nu au ajuns nici pentru subsol.
Cand stiu cate stiu, ar trebui sa ma inchid singur in Turnul Londrei si sa compun o manea:" Ce mi-e drag mie pe lume,/Multe stiu si nu pot spune,/O sa plec intr-o genune /Doar cu usi, fara fereastra/ Si-am sa-mi pun chei si la broasca !"
Ati vazut cum e la ANI; tot ei fura si vor banii !
Asa ca nu-i mai credeti pe politicieni: mint, injura, fac trafic de influenta si se jura ca nu fura !
Si asteapta bani de la primari, oameni de afaceri pe care i-au alimentat cu contracte, de la "dobitocii" pe care i-au pus sefi de agentii sau in niste locuri "unde sapa spaga locul, sare din pamant norocul !"
Un ultim argument ! Pentru ca au nevoie de bani de campanie si nu se stie cat va tine cumetria pedelisto-pesedista, fiecare partid trage tare ca ministerul pe care il stapaneste sa aloce si sa contracteze lucrarile de investitii cu "prietenii" care stiu sa umple pusculita de partid.

Antonescu, președinte ,...escu

Ce ați spune de o surpriză la Președenția Romaniei în toamna lui 2009 ?

Candidatul Antonescu are un discurs potolit și îngrijit, e un politician decent și s-ar putea să placă unei mari părți a electoratului român. Problema sa e legată de partidul mic pe care îl reprezintă și pe care românii l-ar putea identifica cu criza actuală.
Știți de ce suntem acum în criză ? Pentru că am căzut în plasa ”gogoșilor” propagandistice lansate de către PNl atunci când s-a văzut rămas singur la guvernare. După decesul Alianței DA, liberalii au știut să ducă mai departe sloganul cu care alianța i-a păcălit pe români în 2004 dându-le dintr-odată impresia că „pot trăi bine„.
Imi aduc aminte că la începutul guvernării, purtătorul de cuvânt al liberalilor încă mai ținea promisiunile în frâu, dar odată cu admiterea României în Uniunea Europeană, în februarie 2007 s-a răsturnat butoiul cu miere asupra noastră și toate -salarii,pensii,sectorul imobiliar- au început să crească, dacă nu imediat, măcar în orizontul speranțelor noastre.
Speranțele au creat încredere și de aici boomul creditelor și al prețurilor de pe piața imobiliară. Toată lumea se bucura că băncile au renunțat la limita de creditare și că se poate plăti și o rată de 60-70 la sută din salariul lunar. Vă închipuiți cum se simt acum bugetarii ca mine care au luat credit având speranță că salariul va crește și când colo acum avem parte de salarii de bugetari, dar de sporuri „boc”, adică ioc. Și nu erau sporurile care dublau salariile, erau sporurile de 10-20 la sută pentru stres și condiții vătămătoare. Unde mai pui că a devenit nociv și sporul de vechime, pe care erau cât pe ce să-l anuleze în graba de a „tăia” orice, numai salariile să rămână mai mici.
Am discutat în ultimele zile cu oameni simpli care mă întrebau foarte senin:„de unde a venit criza? Cum adică până acum câteva luni erau bani și acum nu mai sunt ?”
Adevărul e că după aderare s-a mers într-un continuu discurs electoral, toată lumea contând pe avalanșa de fonduri europene. Dar acestea nu au venit ! De ce ?
Pentru că fondurile de ajutorare pentru agricultură se dau pa baza unei stricte evidențe a suprafețelor, pe proprietar și pe cultură, ori la noi încă mai e la modă raporatarea dublă și triplă ca și certificatele de proprietate date fără nici o noimă, că se ajunsese după unele raportări să cerem și fondurile care li se cuveneau bulgarilor.
Pentru că fondurile vin pe proiecte care trebuie câștigate ! Avem foarte puțini specialiști în scrierea și managementul de proiecte, cei mai mulți au doar diplome în așa ceva. Din păcate aceste proiecte trebuie depuse în numele autorităților locale care nu prea știu cu ce se mănîncă fondurile europene. Da, aveți dreptate, ar ști să le mănânce !, dar auditul fondurilor europene nu prea lasă loc de furat. Și mai e o problemă mare: primarii s-au gândit să facă economii la salarii tocmai la acești specialiști adevărați, doar câteva primării din țară acordând pentru câțiva oameni sporul de 75 la sută ! Asta în timp ce unele agenții naționale dau acest spor tuturor angajaților.
Deci situație e albastră și domnul Crin Antonescu e o floare imaculată în politica românească. Ca să aibă șanse la alegeri, domnul Crin ar trebui să-și radicalizeze discursul și eventual să se identifice cu ilustrul său înaintaș pe care românii l-au așteptat atât. Cred că și dumneavoastră ați auzit de atâtea ori fraza ”Unde ești tu,Antonescule ?”

Educația noastră cea de toate zilele !

Subiectul zilei: va fi sau nu va fi grevă pe 5 mai, în ziua tezei naționale cu subiect unic la limba romană ?
Starea învățământului românesc în anul 2009: baza materială slabă cu peste 9000 de școli care nu au autorizație de funcționare, mii de lucrări începute care vor stagna anul acesta și mii de localuri de școală abandonate din satele cu populație puțină și foarte îmbătrânită.
Cadrele didactice sunt demoralizate văzând că după atâția ani de apostolat -navetă, chirie, haine uzate și pantofi scâlciați, lipsa banilor pentru cărți, desconsiderare din partea părinților și lipsă de respect din partea elevilor- tocmai cand se dăduse legea majorării salariilor, aceasta nu se aplică de parcă ar fi vorba de salariile jenant de umflate ale judecătorilor, polițiștilor și celor din multe agenții și companii naționale !
Colac peste pupăză, societatea civilă reprezentată de ”Asociația părinților” amenință cu un proces în situația înghețării anului școlar. Dați-mi voie să cred că această asociație națională a părinților este prezentă doar cu astfel de declarații, în rest având doar un rol de colector, acela de a strânge bani de la părinți pentru efectuarea lucrărilor de igienizare, dotare cu mobilier sau cu instalații de supraveghere video a unităților de învățământ.
Am activat într-o astfel de asociație a părinților la o școală foarte reputată din București (Școala 79) și în afara obiectivelor de mai sus, orice altceva au propus părinții nu s-a putut realiza deoarece nu era de acord directoarea școlii. Ceea ce pare acum foarte la modă am propus în anii 2000-2008: „școala de după școală”, părinți și bunici voluntari pentru supravegherea elevilor, cabinet de informatică, completarea programei cu ore de engleză cu profesor asigurat de către comitetul de părinți, reabilitarea și dotarea cabinetului medical școlar, angajarea unui psiholog etc. Am reușit să convingem primăria să aloce fonduri pentru reabilitarea centralei termice și a rețelei de apă și canalizare,uși și ferestre din termopan. Ba chiar gândisem un sistem economic de a aduce bani asociației părinților prin aprovizionarea centralizată a caietelor speciale obligatorii și a manualelor de religie și de limbi străine, din comisionul de 25-30 % acordat de edituri. Dar aici ne-am lovit de opoziția unor cadre didactice întreprinzătoare care făceau deja așa ceva, fiecare pe cont propriu. Am mai avut inițiative legate de titularizarea sau măcar păstrarea unor profesori suplinitori care reușiseră să aibă rezultate foarte bune la clasă, dar și de îndepărtarea unor cadre didactice absolut ineficiente.
Să revenim la chestiune ! Mâîne, 5 mai, e teza unică și rezultatele vor fi foarte slabe acolo unde se va da deoarece elevii știu de săptămâna trecută că acestă teză nu se va ține conform planificării. Momentul e ales rău, dar și profesorii au ajuns la capătul răbdării. Anul trecut parlamentarii au spus Da, președintele țării a spus Da și acum toți dau vina pe ... criză.
Asta în timp ce toți activiștii de partid tocmai au fost numiți pe funcțiile cele mai grase, inclusiv în toate posturile de inspector școlar, cum am auzit că s-a întâmplat la un județ.

Vai de SĂNĂTATEA noastră !

Gripa aviară, gripa porcină, campaniile de vaccinare la nivel național, programul de reabilitare a spitalelor și de construire a spitalelor de urgență sunt tot atâtea motive pentru cheltuirea unor mari sume de bani din bugetul public și pentru obținerea unor profituri rapide și însemnate de catre unii afaceriști.
... Din păcate mă numar printre cei care am crezut că în acest domeniu există principii și regula...bunului simț. Tot timpul s-a vorbit că Ministerul Sănătății controlează și aprobă prețurile medicamentelor și că pe traseul de la importator la farmacie adaosul comercial este de cateva procente. O mare minciună în care am putut să cred doar eu și ... mulți dintre dumneavoastră.
Prima la mână: prețul importatorului nu-l poate controla nimeni.
A doua la mană: se crede că libera concurență reglează piața și prețurile, dar nimeni nu are curajul să demonstreze că marii producători de medicamente acționează ca un cartel. De altfel, la marile licitații organizate de către Ministerul Sănătății concurenții câștigă pe rând, făcându-și paravan unii altora, conform înțelegerilor de culise.
A treia la mâna: la începutul organizării de licitații în sistem electronic, pe baza de informații confidențiale, același importator participa cu trei calculatoare amplasate în aceeași cameră, pe trei firme diferite și câștiga ... cinstit contractul de furnizare. Acum s-au mai schimbat lucrurile în sensul că marii investitori au ajuns să aibă participări importante de acțiuni la mai multe companii, ceea ce pare că a democratizat sistemul, dar care canalizează profitul spre aceleași buzunare.
A patra la mână: pentru licitațiile privind construirea de spitale s-au constituit consorții între furnizorul de aparatura medicală și firmele de construcții românești abonate la lucrări publice.
Problema reală este că sistemul sanitar din Romania este bolnav și că un număr de inițiați și de profitori adaptați sistemului reușesc să obțină cele mai grase contracte, de cele mai multe ori profitând de aceste campanii urgente.
Ar fi fost de sperat că tânărul ministru al Sănătății, domnul Ionuț Bazac, specializat în reforma sistemului sanitar, dar și un as al dezvoltării afacerilor inovatoare, va reuși să creeze o breșă în încrengătura de interese mafiote care a cuprins sistemul sanitar. Inceputul a fost bun și mă refer aici la schimbarea unor directori din minister și la atragerea unor manageri capabili în domeniul sănătății publice. Ar mai fi multe de făcut: întărirea echipei de experți pentru finalizarea licitațiilor pentru construcțiile de spitale de urgență, regândirea modului de finanțare a spitalelor și găsirea unui modus vivendi cu primăriile privind transferul spitalelor către autoritățile locale.
Cu toate acestea ideea cofinanțării sănătății din buzunarul pacienților nu va duce decât la supraîmbogățirea profitorilor sistemului, pentru că aceștia au lipici la orice tip de finanțare.
Din păcate, deși au fost declanșate niște controale privind procedurile de achiziție derulate de către unitățile sanitare care au avut manageri susținuți de către liberali, se pare că nu se dorește cu adevărat devoalarea matrapazlâcurilor care se fac în sistemul sanitar. Dacă se dorea așa ceva s-ar fi început chiar cu campaniile dezastruoase derulate de către Ministerul Sănătății, adică s-ar fi făcut întâi curațenie în propria ogradă.
O ultimă remarcă: chiar dacă ministrul Bazac și-a luat un director de comunicare, ar trebui măturată întreaga echipă care se ocupă de campaniile de popularizare și conștientizare, formată din oameni plictisiți și de-a dreptul perimați moral.
Chiar și aducerea doctorului-ziarist Val Vâlcu la această direcție ar putea fi un pas înainte, dacă între timp nu s-a întrerupt legatura de afaceri între ministrul Bazac și ziaristul Vâlcu.